Kék község címere

Kék község címere vágással osztott hasított talpú egyszerű vonalú pajzs. A pajzsfő ezüstmezőjében jobbra repülő kék színű madár és zöld vízi növényzet látható. A pajzstalp első két felében jobbra ezüstszínű hal úszik, a másik kék mezőt három ezüsthullám tagolja.

Kék község

A címer fő motívumai a mondán és a valóságon alapulnak, melyből Kék község neve eredhet. A monda szerint valaha itt röpködött a Rétközben egy különös kék farkú madár, mely itt hullatta el gyönyörű tollait. A református egyház régi pecsétjén is felfedezhető a madár rajza. Feltételezhető, hogy káka vízinövényből származik a község neve. Első írásos említésünk 1268-ban: Kaak. A címer másik elem az úszó hal, amely a község pecsétjén is szerepelt 1838-1878 között. A falu határában egykor 11 halastó volt. A Tisza szabályozása előtt áradáskor idáig is eljutott, és hozta a halat. A három ezüsthullám a belvízelvezetésre, a csatornázásra utal. A kék szín variálása a kompozíciós elemekhez igazodik és egyben jelkép is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei