Baja város címere

Baja város címere - felül koronával díszített - barokk rámás, tárcsa alakú pajzs. A pajzson búzavirág kék mezőben, zöld talajon álló, barna törzsű, zöld levelű, arany gyümölcsű almafa, amelynek törzsén körülcsavarodó zöld kígyó kúszik felfelé. Az almafa alatt a pajzs jobb oldalán meztelen, természetes színű férfialak - a bibliai Ádám -, a pajzs bal felében a férfialak felé forduló, meztelen, természetes színű nőalak - a bibliai Éva - áll, almát nyújt Ádámnak.

Baja város
Kép: Olav SejeroePanoramio

A címerrajz a város történetének egy fontos mozzanatát meséli el: a várossá nyilvánításra, a születésnapra, december 24-ére, Ádám és Éva napjára utal, több tehát egy bibliai jelenetnél. Baja város címerének oromdísze a leveles korona, melynek stilizált alakja, a kör a tökéletességet, a világmindenséggel való szoros kapcsolatot jelképezi. Gyűrűként egyesíti, ami fölötte és alatta van, de egyben az égi és a földi világ határát is kijelöli.

A korona és a címer barokk rámájának színe aranysárga, az örökkévalóság és halhatatlanság szimbóluma. A barokk ráma csigavonalaival a ciklikus ismétlődés jegyében a kibontakozást, növekedést, fejlődést, így az élet ismétlődő ritmusát, ugyanakkor a megérkezést, bezárulást is jelképezi. Összességében a természet évenkénti pusztulásának és újjászületésének szimbóluma, ami a teremtéstől a világ végéig tart. A ráma csigavonal motívuma ugyanakkor utal a város címerének másik két fontos elemére: a kígyóalakra és a vízre is, mert szimbóluma az ősvíznek, melyből minden élet ered, s mely a város életében mindig meghatározó szerepet játszott. De út és időjelkép is, mely hol egy-, hol kétirányú, egymással ellentétes erők, mozgások kifejezője lehet.

A címer aranysárga színe az örökkévalóságot, a halhatatlanságot, búzavirágkék színe a tisztaságot, igazságot és hűséget, zöld színe az újjászületést és egészséget, barna színe pedig az alázatot jelképezi. A bibliai almafán nyolc aranygyümölcsöt láthatunk. A számszimbolika szerint a nyolc a kozmikus egyensúly száma, a világmindenség rendjét szimbolizálja. (Noé bárkájában is nyolc lélek menekült meg, s ezért ez a feltámadás előképeként is felfogható). Éva egy aranyalmát nyújt Ádámnak, s ez az egyes szám a tett szimbóluma. Így alkothat tehát Baja város címerében a korona, a barokk ráma, a bibliai jelenet, a szám és szín szimbolika egy újra és újra kinyíló és bezáruló jelképrendszert

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei