Kemse község címere

Kemse község címere álló, kék színű, csücskös talpú pajzs. A pajzs alsó csücskén vörös szív lebeg, abból egy rózsaszál nőtt ki, két zöld levéllel és egy ötszirmú vörös virággal. A címeren aranyrostélyos ezüstsisak nyugszik, nyakán vörös ékköves aranylánc. A sisakon vörös és kék ékkövekkel díszített leveles korona van, melyből szintén egy szál rózsatő nő ki. A sisaktakarók jobb oldalt ezüst-vörös, bal oldalt arany-kék színűek. A címer alatt fecskefarok-végződésű aranyszalagon a település neve olvasható.

Kemse község
Kép: józsikjPanoramio

Kemse címeréhez a település régi pecsétlenyomatai jelentették a kiindulópontot. A legrégibb pecsétkép motívuma a szívből nőtt rózsatő. Ez a jelkép, mely nemcsak a hazai szfragisztikában lelhető fel, hanem a német, pontosabban a szász heraldikának is kedvelt eleme, többrétegű jelentéstartalommal bír. Túl azon, hogy találkozunk ezzel a jelrendszerrel a magyar népművészetben, ahol leginkább szerelmi jelképként funkcionál, fő jelentéstartalmát a barokk korban kell keresnünk, ahol a népi vallásos hithez kapcsolódik.

A szívből nőtt rózsa párhuzamba állítható a Luther-rózsával, melynek értelmezése szinte mindenben megegyezik a fentiekkel. Mint minden kultúra, a címertan is a kozmikus világhoz kapcsolja a színeket. Ennek megfelelően a pajzsokon megjelenő színek szimbolikus jelentése a következő: Krisztus szeretetét és tiszteletét tükrözi a rózsa virága, elemeire bontható: az öt szirom Krisztus szent sebeit jelképezik, a virág zöld kelyhe, mely felfogja Krisztus vérét, jelenti az emberiséget, mely "befogadja" a krisztusi szeretetet, megbocsátást és önfeláldozást.

A virágok kelyhe egyébként a keresztyén ikonográfiában a Grállal azonosul - azzal a tállal, melyből az utolsó vacsorán Krisztus és társai ettek, amelybe utóbb Krisztus vérét felfogták. A szív nem csupán az égi szerelem jelképeként szerepel ez esetben. A bibliai felfogás szerint nemcsak az emberi testnek központja, hanem az érzelmek, az intellektus, az életerő centruma is, mely irányítja az emberi cselekvést, haragot, szeretetet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei