Kenderes város címere

Kenderes város címerén, kerekded pajzs ezüstmezejében két egymást keresztező aranyszínű búzakalász helyezkedik el. A pajzson egy kissé jobbra fordított sisak van, fölötte jobb lábában követ tartó daru áll. A pajzsra is ráboruló sisaktartó alapszíne - mindkét oldalon - kék, ezüsttel és arannyal kiegészítve.

Kenderes város
Kép: GyurIcaPanoramio

Kenderes legrégibb címere az 1732-ben készült pecséten látható, amelyben már jobbra forduló, jobb lábában követ tartó daru állt. A daru őrtállást, illetve a helytállást jelképezi, ugyanis a heraldikai magyarázat szerint a pihenő madarak közül egy őrködik, egyik lábában követ tart, hogy ha talán mégis elaludna, a leeső kő koppanására feleszméljen, és továbbra is éberen strázsálhasson. A település régi pecsétnyomója elveszett, ezért a XIX. század közepén újat készítettek. A pecsétben a címer az 1732-ből származó ábrázolást újítja meg azzal a különbséggel, hogy a kör alakú pajzsban a K betű helyett két, keresztben elhelyezett búzakalász látható.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei