Kertészsziget község címere

Kertészsziget címere az ősi Fischer család nemesi címerének jellemző képelemeit, szimbólumait ötvözi. A címer egy ovális, kék alapszínű pajzs. A kék szín a vízi világot és a természetes kék eget idézi. A címer alsó ötödében egy zöld sziget látható, melyből egy fehérruhás fiatal nő emelkedik ki, jobb kezében arany dohányleveleket tartva, bal kezében két arany búzakalásszal. Feje felett egy lebegő szent Istváni kettős ezüstkereszt látható.

A címer felett három piros kővel egy aranyszínű, ötágú, úgynevezett levélkorona a hajdani kincstári tulajdonjogra utal. A koronából egy őrző-védő, egyik lábában követ tartó őrdaru emelkedik ki a település őreként. A címert alul egy vágott végű aranyszalag zárja vörös fonákkal, rajta fekete betűkkel a település neve. Két oldalt a táj jellegzetes vízinövényei, a zöld nádból és sásból álló címertakarók fogják keretbe a címert.

Kertészsziget község

Kertészsziget címere egy ún. beszélő címer, mert középpontban álló alak kezében lévő növények kertészlányra utalnak, az előtte lévő, vízből kiemelkedő zöld domb pedig szigetet jelent. A fehérruhás, fiatal nő a tisztaságot és termékenységet szimbolizálja, a jobb kezében tartott arany dohányág a múlt kertészeinek állít emléket.

A bal kezében tartott két búzakalász a reményt, szeretetet és bőséget, valamint a megélhetést biztosító mezőgazdasági jelleget hivatott képi formában megjeleníteni. A kettős kereszt a vallási hovatartozásról ad számot.

1880-ban a kincstári tulajdonban álló, víz borította területeket a Fischer csalás felvásárolta, lecsapoltatta és a Bereg megyéből telepített kertészekkel virágzó gazdasággá változtatta. A lakosok dohánytermesztésből, halászatból és vadászatból éltek. A halászat fő halfajtája a csíkhal volt, ezért is került a címer két oldalára egy-egy ezüst példány belőlük tallemonok alakjában.

A daru annakidején a környék jellegzetes madárvilágához tartozott. Ősi szimbólum, a hosszú élet és az éberség jelképe.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei