Keszeg község címere

Keszeg község címere: felső élén kétszer homorú, álló háromszögű pajzs, amely kékkel, ezüsttel és vörössel hullámosan vágott.

  • A kék mezőben természetes színű (barna) szarvasagancs lebeg, ágai között arany latin kereszt növekszik.
  • Az ezüstmező habos pólyaszerűen osztja a pajzsot.
  • A vörös mezőben enyhén balra hajló zöld liliomcsokor lebeg négy ezüstvirággal.

A pajzsot jobbról és balról heraldalakként egy-egy kiterjesztett szárnyú, vörössel fegyverzett, aranygriff tartja karmaiban. A pajzs alatt négyszer hajlított fecskefarkú aranyszalagon feketével, két pont között a „Keszeg” felirat olvasható.

Keszeg község
Kép: Gábor SzalayPanoramio

Keszeg címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) közé sorolható. A habos ezüstpólyához hasonlatos mező a település nevére utaló hal, a keszeg éltető elemére is emlékeztet.

  • A kék mezőben lebegő aranykereszttel ékesített szarvasagancs egy krónikás feljegyzés csodás eseményét jelképezi, amely szerint Szent László és bátyja, Géza herceg e tájon, a Vác környéki erdőségben egy „csodafejű” szarvast látott égi jelenésként.
  • A vörös mezőben lebegő liliomok a település temploma patrónusának, Szent Imre hercegnek a szimbóluma (attribútuma), egyben emlékeztet a ma is álló egyházi épület (felszentelve 1756-ban) építtetőjére, gr. Eszterházy Imre nyitrai püspökre is.

A griffek pajzstartó heroldalakként (az egykor itt birtokló Huszár család címermotívumaként) felidézik a múlt valamennyi egykori birtokosát.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei