Keszthely város címere

Keszthely címere nem szokványos: arany barokk keretben, égszínkék pajzsmezőben, aranykoronán egymással szembenálló ezüstszínű daru és aranyoroszlán. A daru fél lábával követ tart, a kétfarkú oroszlán jobb lábában kard. A barokk keretet felül és két oldalt lelógóan olajzöld, kibontott babérkoszorú díszíti. A keret felett, vitorlás stilizált képe, barna csónak ezüstvitorla és zászló az árboc tetején.

Keszthely város
Kép: Braun Imre TapolcaPanoramio

A város ma is használt címere a Festetics családhoz kötődik.

  • A város címerébe a családi címerből egy oroszlán került át, valamint a daru, már mint fő motívum. Hagyományos jelképként a bátorságot jeleníti meg az oroszlán, a város címerében pedig a végvári harcokra utal. A város XVII. századi pecsétjén is balra forduló kétfarkú oroszlán látható, amely karddal sújt a félhold felé.
  • A daru általános szimbólumként a rómaiak óta az éberséget jeleníti meg. A monda szerint a lábával követ tart a daru; ha elalszik a kő kieseik a lábából és a koppanásra felébred. Konkrét szimbólumként szintén a végvári harcokra visszautaló jelképe a város címerének. A végvári harcokban az őrhelyekre, őrlesekre utal.
  • A címerben szereplő ötágú korona egy nemesi koronát jelenít meg. A Festetics család címeréhez képest új motívumként jelent meg a városi címerben a stilizált hajó, de nem függetlenül a Festetics családról.
  • Népi etimológiája szerint a hajó a Phoenix gályát szimbolizálja, mint a Balaton legnagyobb hajóját vagy első hajóját. Ezen elképzelést több kutató is vitatja, mert a Phoenix gálya csak 1797-ben készült el, míg a város címerében már 1781-ben ábrázolva volt a vitorlás. Másik indokként hozzák fel, hogy a Phoenix gálya kétárbocos volt, míg a stilizált hajó csak egyárbocos. A kutatók ezért feltételezik, hogy a gálya az egyárbocos Kristóf gályát jelképezi, melyet 1753-ban Festetics Pál építtetett. Heraldikailag szabálytalanul lóg be a címerpajzs elé a babérkoszorú, de a város régi címerének visszaállításakor a hagyományra való tekintettel a bírálóbizottság eltekintett ennek átrajzolásától.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei