Királyszentistván község címere

Királyszentistván címere aranyszegélyű háromszög pajzs, kék mezejében, zöld hármas halomnak, leveles, aranykoronás kiemelkedő középső részén álló arany, talpas kettős kereszt, egy-egy egymást száruknál metsző arany búzaszállal övezve. A pajzs szélességének és magasságának aránya: 7: 8, a szegély szélessége 1/5 egység. Színei: arany, kék és zöld

Királyszentistván község
Kép: Dr. Pinczés SándorPanoramio

Királyszentistván község első említése 1488-ból való, a falunév első magyar királyunk nevének az emléke. Bár mint a legkorábbról fennmaradt lenyomatokból látszik, pecsétjére a paraszti falvakra jellemzően ekevasat, csoroszlyát és gabonaszálakat véstek, a címermegújítás során a falu szándéka szerint a magyar államisághoz s egyszersmind Szent Istvánhoz köthető jelképek kerültek a község új címerébe megtartván a gabonaszálakat, melyek a kenyérre (annak közkeletű jelentéstartalmán túl), az Új kenyér ünnepére utalva kitűnően illenek a Szent István-i szimbolikába.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei