Kisapáti község címere

Kisapáti címere kékkel és arannyal vágott csücskös talpú tárcsapajzs. A kék mezőben két lebegő ezüstruhájú angyal egy aranykeresztet tart. Az arany pajzsmező aljából egy zöld színű hármas csúcsú hegy emelkedik ki. A hegy alatt arany szőlőfürt lebeg, két oldalán egy-egy szőlőlevéllel.

Kisapáti község
Kép: AlexFischerPanoramio

Kisapáti a Szent György-hegy délkeleti lábánál fekvő település. Ezért a címerben látható zöld hegy a Szent György-hegyet jelképezi. A hegy régi neve “HEGYMAGOS” (magas hegy) volt. Egy 1222-ből származó okiratban a község nevének első írásos említése a heggyel együtt történik: “in villa Apaty in Higmagos”. A hegy mai nevét a Szent György kápolnáról kapta. A kápolna mára elpusztult. Egyesek szerint a XVII. században épült Lengyel kápolna helyén állhatott.

A címerben található arany szőlőfürt az itt termő híres borokat szimbolizálja.A kék mezőben az aranykereszt egyrészt a község nevére utal. KISAPÁTI nevét a pannonhalmi bencés apátságról kapta, melynek itt voltak birtokai. A kis előtag a közeli Monostorapátitól való megkülönböztetésre szolgál. Másrészt azért került a címerbe a kereszt, mert a község temploma a Szent Keresztnek lett szentelve. A két angyal a “címeresebb” megjelenést szolgáló kiegészítés. A község címere mint un. beszélő címer hűen fejezi ki a község nevét, földrajzi fekvését, múltját és jelenét.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei