Kishuta község címere

Kishuta címerének csücskös talpú pajzsa a pajzsszegéllyel egyszer vágott, és a pajzsfőnél középen hasított.

  • A pajzsfő első (jobb) mezője vörös mázú, benne a természetből vett címerkép látható: három, barna makkos és zöld leveles tölgyág lebeg.
  • A pajzsfő második (bal) mezője kék mázú, benne természetből vett címerkép látható: barna színű tuskó, előtte átlósan, szürke nyelű és fekete fejű balta lebeg.
  • A pajzstalp harmadik mezője fehér mázú, benne természetből vett címerkép szerepel: zöld dombon, szürke ruhás, természetes bőrszínű, szürke kalapos, barna hajú, barna cipőt viselő (talpa szürke) férfi látható. Kezében barna színű botot tart, hátán a foglalkozásához (drótozó, edényjavító) szükséges ládát viszi, melynek színe barna, a benne lévő bádogtekercs szürke színű.
  • A pajzsfőn, középen a pajzsszegély és a hasítás találkozásánál ezüstszínű, római katolikus kereszt ül. A keresztről jobbra, kék színű ezüstbélésű foszlány, balra vörös színű ezüstbélésű foszlány látható.
  • A pajzs alatt ezüstszalagban kék színű felirat olvasható: Kishuta.
Kishuta község
Kép: Géczy IstvánPanoramio

A szláv betelepítéssel egy időben megjelentek a házaló mesteremberek, pl.: üveges, drótozó, köszörűs stb. Kishuta településre jellemző szakma volt a házaló drótozó- edényjavító, aki a hátán, egy faládában ún. „krosenkában” vitte a szerszámait és a javításhoz szükséges alapanyagot, bádogot. Szolgáltatásait hangos kiáltással kínálta.

  • Kereszt: a település lakosságának többségi vallási hovatartozását jelzi.
  • Balta, tuskó: az egykor és ma a településen élő emberek mindennapi életét, munkáját jelképezi.
  • Tölgyág: a településre jellemző növényutalás a természeti környezetre.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei