Kisnyárád község címere

Kisnyárád község címerpajzsát alulról középen balra és jobbra kiinduló, fekete kontúrral kiemelt címertakaró díszíti. Jobb oldali része sárga, bal oldali kék. A címerpajzs tetején fekete nagy betűkkel a község neve: KISNYÁRÁD. A címerpajzs barokk stílusú, széle fekete kontúrral és sárga csíkkal kiemelt. Felső szélén bal és jobb oldalon, valamint középen sárga-kék pergamenszerű tekercs. A címerpajzs alapszíne kék.

  • Alul jobb oldalt zöld levelű szőlő emelkedik ki, rajta bordó fürtökkel utal a kisnyárádi szőlőtermesztés és borkészítés évszázados jelentőségére.
  • Alul középen sárga hatágú csillag, mint a település első pecsétjében.
  • Alul balra fűszerszerű növényekből balra hajló és egyenes szárú gabonaszálak nőnek ki, mutatják, hogy a községben élők évszázadokon keresztül a földművelésből éltek. A gabona a címertanban és ebben az esetben is a kenyeret és a reménységet is jelenti.
  • A címerpajzs közepén piros alapszínű belső címer látható, szélei fekete kontúrral kiemelve, benne a címertanban stilizált, ezüstös színű, élükkel felfelé és lefelé álló csoroszlya és ekevas, amelyek szintén a földművelés jelentőségét szimbolizálják, és láthatók Kisnyárád 1806-os pecsétjén is.
  • A belső címerpajzs bal és jobb oldalán az 1285. évszám olvasható, Kisnyárádot ekkor említik először az írott emlékek.
  • A belső pajzs felett kinyitott könyv, bal oldalán lúdtoll szimbolizálja, hogy a falu először a pécsváradi apátság birtoka, amely hiteleshelyi tevékenységgel, tehát a jogügyletek írásba foglalásával is meg volt bízva, de jelezi azt is, hogy a település a 18. század végén a pesti egyetem tulajdonába került, amely az országban a tudást, a képzést jelenítette meg.
  • A címerpajzs felső jobb és bal oldalán a nyárfa zöld levele és termése utal Kisnyárád nevének eredetére.
Kisnyárád község
Kép: szonn.mPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei