Bakonyjákó község címere

Bakonyjákó címere csücskös talpú, arannyal szegett, negyedelt pajzs.

  • A pajzsfő jobb oldalán kék háttér előtt arany Anjou-liliom.
  • A bal oldalán a vörös mezőt bal haránt, hullámzó ezüstpólya osztja ketté, felső felében arany kettős kereszt, alsó felében természetes színű malomkerék látható.
  • A pajzstalp jobb alsó mezejében vörös háttér előtt három zöld halmon, három különböző koronájú, természetes színű fa emelkedik.
  • A negyedik pajzsmezőben összekötött arany búzakéve lebeg kék háttér előtt.
Bakonyjákó község
Kép: Imre LakatPanoramio

Az Anjou-liliom a XIV. századra utal, részben azért, mert Jákótelke korábban királyi birtoktest volt, részben, pedig azért, mert a települést birtokló Himfyek családja s ezzel együtt Jákó is az Anjou-királyok alatt emelkedett fel, vált jelentős lakott hellyé.

Az összekötött búzakéve a múlt megélhetési lehetőségeit szimbolizálja. A nehéz körülmények között végzett munkát, az itt élők szorgalmát, kitartását, földhöz való ragaszkodását jelképezi. A település nevében a tájra utaló "Bakony" előtag 1908 óta szerepel. A táj, tehát maga a Bakony - amely hosszú évszázadokon át a nép számára a munkát, a megélhetést és a lakóházat biztosította - stilizált formában bekerült a címerképbe: a fák és a halmok természetes színekkel utalnak a valódi természetre.

A méretükben és koronájukban egymástól eltérő fafajták átvitt értelemben az itt élő lakosság összetételét (magyar, sváb stb.), az együttélésre való hajlamot is szimbolizálják. Az arany kettős kereszt egyértelműen a magyarságra és a kereszténységre utal, mely a község történetének hajnalától a XVIII. századi újratelepítésen keresztül alakította az itt lakók életét.

A hullámzó ezüstcsík Bakonyjákó földrajzára, a bakonyi patakokra utal. Ugyancsak idekapcsolódik a stilizált malomkerék, amely arra utal, hogy a település közelében korábban hat vízimalom is működött.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei