Bakonykúti község címere

Bakonykúti község címere álló helyzetű, csücskös talpú tárcsapajzs. A kék pajzsmező alján, hegyes csúcsokban végződő természetes ábrázolású sziklából kék színű forrás fakad. A kövek közül kibukkanó forrásvíz jobb haránt irányban folyik le a pajzs aljáig.

A címerpajzs közepén a fehér szikla tetejéből kinövő, természetes ábrázolású barna színű tölgyfa látható, két sárga makkal és három zöld tölgyfalevéllel. Alul a tölgyfa törzsének két oldalán egy-egy levágott ágcsonk látható, míg a fa csúcsa egy nagy karéjos zöld levélben végződik. A tölgy csúcsán, illetve a két-két oldalágának közepén egy-egy párosan szárnyalt, kisebb, zöld levélke van. A fa bal oldalán az alsó oldalág egy nagy, zöld kupacsú, sárga makkban, míg a felső oldalág egy nagy karéjos, zöld levélben végződik. A fa két jobb oldali ágánál ez pont fordítva van.

Bakonykúti község
Kép: EtruszkPanoramio

Bakonykúti község címere egyrészt ún. beszélő címer, mivel elmeséli a község nevét és földrajzi fekvését, másrészt a település eredeti középkori pecsétjének ábrájára támaszkodik. A címerben látható fehér sziklák a Bakony-hegységet jelképezik. A sziklából fakadó forrás a község „KUTI” nevét meséli el. A címerben látható tölgyfa részben a község „BAKONY” –előtagjára utal, részben a község eredeti, keltezés nélküli pecsétjéből származik. Ez a viaszpecsét lenyomat, a környező településekhez hasonlóan egy stilizált ekevasat és egy tölgyfát ábrázol, tehát a címer történelmileg is hiteles.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei