Bakonynána község címere

Bakonynána címere ezüsttel szegett, kerek talpú pajzs. A közepén a környék legjellegzetesebb fája, a bükk kupacsa és makkja látható. A bükköt közrefogó két, szimmetrikusan elhelyezett búzaszál a mezőgazdasági és maga a bükk-motívum az erdei kultúrát tükrözi.

Két oldalt feketével jelölt sziklavájatba foglalatban jelentkezik a településhez köthető legfőbb nevezetesség, turisztikai célpont, a Gaja-patak Római-fürdő vízesésének képe. „A vas nem fogja a sziklát, ám a kis patak mozsárszerű vájatot alakított ki teknőszerű mederrel.” (Rómer Flóris) Az idézetben és a címeren szereplő vízesés, az alakító víz az itt élők erejét és összefogását is szimbolizálja.

A liliom Szent Anna egyik attribútuma is, ez utalás arra, hogy a bakonynánai templom védőszentje Mára anyja. A címeralkotó a gabona-bükk köteget magába foglaló aranyszínű, többjelentésű alakzatot (liliom, palmetta, kéve) az 1842-ben készült falupecsét búzakéve-motívuma alapján készítette. A címerrajzmintát Szűcs István Miklós okleveles képzőművész tervezte és állította össze.

Bakonynána község
Kép: S@syPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei