Komló város címere

Komló város címere álló, csücskös talpú pajzs, vörös mezejében fekete pajzsláb, benne arany bányászkalapács és ék lebeg. A vörös mezőben ezüsttel, a régi pecsétlenyomatról ismert szakáll nélküli vadember halmon álló figurája. Fején és ágyékán lombkorona. Bal kezével karót tart, melyre termő komlóinda kúszik fel. Jobb keze a csípőjén, mellette egy tőből ágazó háromleveles ág, melyből a középső a jobb könyök magasságáig ér.

Komló város
Kép: misi48Panoramio

A címerkép Komló 18. századi pecsétjéről származik, mely megfelelően szimbolizálta a település névetimológiáját és jellegzetes gazdasági tevékenységét. A falunév eredete a régen nagy jelentőségű komlóhoz, ehhez a vadon termő és igen gyakran termesztett kúszónövényhez kapcsolódik.

A pajzsláb fekete színe a területen található legjelentősebb ásványkincset, a fekete kőszenet szimbolizálja, melynek iparszerű kitermelése 1895-től kezdődik meg. Ettől az időponttól a település fejlődése szorosan összekapcsolódott a bányászattal, melyre a pajzslábon található bányászkalapács és ék is utal. Arany színük azt a gazdagságot fejezik ki, melyet ez az iparág jelentett a település számára.

A halom, melyen a vadember álló figurája található, a település domborzati adottságait jelképezi. A leveles ágak pedig a várost körülölelő zöldövezetet szimbolizálják.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei