Bakonypéterd község címere

Bakonypéterd címere álló, csücskös talpú pajzs, vörössel és kékkel hasított mezejében arany pajzsfő. Az aranymezőben lebegő helyzetű, indás, zöld szőlőfürt két levéllel. A vörös mezőben lebegő helyzetű, stilizált, gyökeres ezüst hársfa. A kék mezőben növekvő helyzetben Szent Péter apostol szembefordult alakja ezüsttel. Fejét arany dicsfény övezi. Jobbjában aranykulcsot, baljában aranykönyvet tart. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével nagybetűs BAKONYPÉTERD településnév.

Bakonypéterd község
Kép: Langfoto Láng TiborPanoramio

A legkorábbi helytörténetet idézi a hárs, amely alatt egykor az első telepesek megpihentek. Gyökeres ábrázolása nem csupán a letelepedőket jelképezi, hanem emléket állít mindazoknak, akik a ki- és betelepítések során szülőföldjüket kényszerültek új lakhelyre változtatni.

A település életét meghatározó mezőgazdasági tevékenységre utal a szőlőfürt. A község és a templom védőszentje, Szent Péter apostol alakja a vallásos hitre, mint a legerősebb közösségteremtő és megtartó erőre utal. A címeren a vörös és ezüst egymáshoz rendelése - az Árpád-ház színeiként - a község ősiségét jelzik, hiszen első okleveles említése az Árpád-korból, 1262-ből származik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei