Kóspallag község címere

Kóspallag község címere csúcsára állított háromszög alakú, pajzs formájú, melyben a csúcsra állított rész egyharmada zöld alapú, rajta egy zöld lombos fa, mely alatt egy szembe néző kos áll. A háttér kétharmad része piros színű, melynek bal oldalán befelé fordított sárga színű holdsarló van, a jobb oldalán - a fa lombkoronája fölött – fekete keretben sárga színű nap.

Kóspallag község
Kép: MacsaiTomiPanoramio

Kóspallag községnek eredetileg kétféle címere volt, amelyekből régi jellemvonásaik meghagyásával készült el ma is használatos címer. A XVIII. sz. első felében használatos címert még “KOSS-PALAG” néven, két szóban határozták meg. Állított ovális vonalkeret, doborpajzs, jobbra lombos faág, alatta jobbra fordított szarvasmarha, a pajzson kilencágú korona, körötte barokk sisaktartó, a korona fölött jobbra csillag, balra befelé fordított holdsarló a Grassalkovich család címerének eleme volt. Az 1769-ben készített címer már a település nevét egy szóban ábrázolja: “KOSPALLAG. 1769″. A vonalgyűrűbe foglalt körirat által határolt kerek mezőben bíbor talajon kettős keresztes zászlócskát jobbra vivő húsvéti bárány volt. Használták 1769-től a XIX. sz. első felében, Hont vármegyében.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei