Kovácsvágás község címere

Kovácsvágás község címere csücskös talpú és kék mázú, egy címerkép díszíti.

A címerkép egy íves halmon hátsó lábairól szökellő (ágaskodó) patás, leszegett fejű szarvasbikát ábrázol, háttérben magányos tölgyfával. A halomban, középen egy kovácsüllő, a bal oldalán favágó balta látható, melynek nyele hátul keresztezi az üllőt. A halom színe zöld. A tölgyfa törzse, ágai barnák, lombja zöld. A szarvasbika agancsa, patái ezüst színűek. Hasa, fara a farka alatt fehér. Teste, feje világosbarna. Nyaka, füle belseje a fatörzzsel megegyező barna.

A kovácsüllő és balta ezüstszínűek, a balta nyele barna. A pajzs alatti hullámzó ezüstszalagban fekete kontúrú kék színű Kovácsvágás felirat olvasható. A pajzs oldalait kék foszlány díszíti, melynek bélése ezüstszínű. A foszlány a pajzs tetejének közepén található nyolcágú ezüstszínű csillag találkozik.

Kovácsvágás község
Kép: Ferenc WagnerPanoramio

A címer tervezésének alapjául 1740-ből származó pecsétlenyomat szolgált, melyen egy halmon álló szarvas látható, háttérben fával. A balta a település nevében található "vágás" szóra utal a környékre egykor jellemző faszénégetés miatti tarvágásokra. Az üllő a kovács szakmát, a tölgyfa a települést szegélyező erők domináns fáját jelzi. A pajzson középen ülő nyolcágú csillag a településre jellemző vallási - református - szimbólum.

Az interneten elterjedt helytelen színezésű címerrel ellentétben Kovácsvágás címerén a szarvasbika színe világosabb tónusú barna, mint a mögötte látható fa törzse.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei