Kozárd község címere

Kozárd címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs, amely egy vágással (vízszintes osztás), és egy hasítással (függőleges osztás) egy felső, és két alsó címermezőkre osztott.

  • A felső címermezőben kék színű háttérben, zöld színű hármas halom van, melynek alsó részét ezüstszínű hullámos pólya szeli át. Ez a településen átfolyó Kozárd- (Mérges) patakot ábrázolja.
  • A két szélső halmon aranytörzsű, zöld színű tölgyfák találhatók, melyek többségében a környékbeli erdőket alkotják. A középső halom felett a helyi római katolikus védőszentjére a Szeplőtelen fogantatásra utalóan, Szűz Mária ábrázolását látjuk a kisdeddel, fejük körül arany dicsfénnyel. A kisded bal kezében keresztben végződő aranygömböt tart, Szűz Mária pedig egy liliomban végződő arany színű lándzsát. A címermező jobb felső (látvány szerint bal felső) sarkában aranyló nap, a bal felsőben (látvány szerint jobb felső) növekvő ezüst hold van.
  • A jobb alsó (látvány szerint bal alsó) címermezőben kék színű háttérben egy ezüstszínű bőségszaru van barack, szőlő és alma gyümölcsökkel.
  • A bal alsó (látvány szerint jobb alsó) címermezőben, vörös színű háttérben, egymáson keresztben és függőlegesen elhelyezett pecsenyevilla és kés, valamint kanál található, melyek a vendéglátás klasszikus európai kellékei és jelképei.
Kozárd község
Kép: Zsuzsa LigetiPanoramio
  • A felső és a jobb alsó címermező, valamint a szalag kék színe az égre, a vízre, a levegőre, mint elemekre, valamint az igazságra és a hűségre utal. A hármas halom, és a tölgyfák lombozatának zöld színe a tavasz, a feltámadás, az örök újjászületés, a halhatatlanság, az égi Paradicsom színe, ahová Isten az első emberpárt Ádámot és Évát helyezte.
  • A bal alsó címermező, vörös színe, a mennyei fényesség, a meleg, a szeretet színe. A véré és ezáltal Krisztus Keresztáldozatának és minden emberi áldozatnak a hősi halottaknak is fontos kifejezése.
  • A nap, a tölgyfák törzsének, a barack, valamint a pecsenyevilla- és kés nyelének aranyszíne, az Égi eredetű hatalomnak, a Mennyei boldogságnak, valamint a Megdicsőülésnek kifejezője.
  • A hold, a hullámos pólya, a bőségszaru a pecsenyevilla- és kés, valamint kanál ezüstszíne a tisztaságot, a büntetlenséget, az ártatlanságot, az erényességet és a jövőbe vetett reménységet testesíti meg.
  • A vörös és zöld szín mellett ősi magyar szimbólum. Nemzeti címerünk és zászlónk is ezekből a színekből építkezik.
  • A címerpajzs alatt kék színű szalag látható. Ezen aranyszínű betűkkel és számokkal a település névalakja, a település első írásos említésének 1171-es, a felavatás 2011-es évszámai, valamint a római katolikus hitre emlékeztető latin keresztek láthatók. A szalag nem szerves része a címernek, díszítő és információs elemként szolgál.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei