Kökény község címere

Kökény község címere csücskös talpú pajzs, amit két oldalról erős mélykék sáv szegélyez. A pajzs alatt közel a csücsökhöz fekete szélű, ezüst színű szalag, melyben fekete betűkkel KÖKÉNY felirat olvasható. A pajzs tetején teljes hosszának 1/8 részét kitevő mélykék sávban végtelenített fehér fonat. A pajzs, bal felső sarkából kiindulva átlósan hasított.

  • A jobb oldali pajzsmező alapszíne világoskék, közepén aranykereszt, háttérben püspöklila kereszt.
  • A bal oldali pajzsmező alapszíne ezüst, aljában két zöld színű domb, alsó harmadában keskeny ezüstcsíkkal vízszintesen átszelve. A jobb oldali (kisebb) dombban aranyszínű szőlőfürt levéllel, a bal oldaliban ekevas. A dombok felett az ezüstmezőben vízimalom kereke.
Kökény község
Kép: Balázs NagyPanoramio

Kökény község címerének felső részén mélykék háttérben lévő fehér fonat tipikus horvát motívum, amely a falut alapító nemzetiségre utal. A címer jobb oldalát uraló kereszt a falu lakóinak római katolikus hitére utal, valamint arra, hogy a faluval szemközti Párlognak nevezett domb, és a Mosztárnak nevezett szőlőhegy nagy része egyházi tulajdon volt. A címer bal alsó részén lévő két domb a szőlőhegyet, valamint azt a dombot szimbolizálja, amelynek oldalába a falu épült. A szőlőfürt és az ekevas arra utal, hogy a települést szőlőtermesztő és földművelő emberek lakták. A címer alján lévő ezüstcsík a falut ölelő patakokat jelképezi, melyhez szorosan hozzátartozik a malomkerék, hiszen a ma Malom-völgynek nevezett részen valaha két vízimalom működött.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei