Körösladány város címere

Körösladány város új címere álló, ovális pajzs kék mezejében lebegő helyzetű, jobbra fordult és cölöpösen állított ezüsthal, melyet felülről arany heraldikai korona kísér, alulról és két oldalról három-háromkacsos stilizált zöld vízinövény övez. A díszített változat esetén a címerpajzsra arannyal ékített, vörössel bélelt, pántos ezüstsisak kerül arany heraldikai koronával és az abból kinövő pajzsbeli ezüsthallal, a címertakaró mindkét oldalon kék-ezüst.

Körösladány város
Kép: zolkovPanoramio

Körösladány első címerábrázolása 270 éve, 1741 óta ismert. Számos eleme - mint például az ovális pajzs - azonban arra utal, hogy az eredete ennél jóval korábbi. A régisége folytán pedig mentes a címertani hibáktól, amire az akkori kor szigorú követelményei jelentenek biztosítékot. A fennmaradt pecsétnyomó egy álló, ovális pajzsú címert ábrázol, melynek kék mezejében cölöpösen lebegő (ágaskodó), jobbra fordult ezüst színű hal látható. Szája fölött, a pajzsfő közepében ötlevelű, arany színű heraldikai korona helyezkedik el. Mindezeket alulról, a pajzstalp közepéből félkörben, a pajzsderék elejéig, illetve a pajzsderék bal oldaláig ívelő három-háromkacsú, stilizált zöld vízinövény köríti.

A címer szimbolikája szerint a főelem, az ezüsthal elsődlegesen a Borsa nemzetség, illetve az ebből származó, Körösladányt közel félévezredig birtokló Nadányi család ősi címerállatára utal. Másodlagosan viszont a halban bővelkedő környéket is jelképezi.

A pajzson belül elhelyezkedő ötlombú aranykorona pedig a település több évszázadon keresztül betöltött birtokközponti szerepét idézi, amit a Nadányiak 1410- 1425 között emelt várkastélya, illetve az 1803-1805-ben épített báró Wenckheim-kastély történetileg is alátámaszt.

A fő címerelemeket övező stilizált vízinövény viszont a település hajdani vizenyős-mocsaras voltát szimbolizálja, ahogyan azt főleg a Békés megyei címerek jelölték gyakran egy-két nád szál formájában.

Ez a címer, amely évszázadokon keresztül jelképezte Körösladányt s lakosait, 1949-ig volt használatban. Ettől fogva csaknem két évtizedig szünetelt a települések címereinek használata. Fordulatot az 1970-es évek hoztak, amikor is újból engedélyezték azok megjelenítését. Körösladány esetében mintegy másfél évtizeddel ezelőtt született meg egy új, a hagyományokat bizonyos mértékig követő településcímer.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei