Kőszeg város címere

Kőszeg város címere szabályos, kerekített oldalú, háromszögű pajzs. A pajzs a pajzsláb magasságában jobbról balra a pajzs alsó széléig négy ívesen lefutó hullámvonallal zöld színű pajzstalpra és kék színű mezőre osztott.

A pajzstalpon két oldalt a pajzsderékig ezüstözött, három-három oromzattal és egy-egy aranyozott felhúzott rostélyú kapuval áttört várfal középen bástyatalapzatból kinövő, a pajzsfőig érő, három oromzattal ellátott kerek bástyatornyot fog közre, amit a várfal oromzatának magasságában háromágú nyitott leveles aranykorona övez. A szélesedő ormos bástyafőt csúcsban végződő vörös bástyasisak zárja le, rajta aranygombbal és a pajzs felső széléig érő zárócsúccsal. A várfalak és a bástyatorony felülete feketével kváderezett, a bástyát három (egy a korona és a bástyafő, kettő a korona és a bástyatalapzat között), a várfalak ormait egy-egy körben végződő rövid szár alakú fekete mesterjegy töri át.

A címert két oldalt egy-egy térdeplő helyzetű pajzstartó angyal egészítheti ki. A jobb oldali lefelé tekintő angyal ruházata és a bal oldali felfelé tekintő angyal szárnyai vörös, a bal oldali angyal ruházata és a jobb oldali angyal szárnyai zöld színűek.

A címer kiegészítő tartozékaként a pajzs alatt, annak alsó szélével párhuzamos aranyszínű szalagon kék betűkkel (zászlón alkalmazva ezüstszalagon fekete betűkkel) „ADIUTORIUM NOSTRUM DEUS” felirat is elhelyezhető. (A szalag szövege magyarul: „Isten a mi segítségünk”.) A címer lényeges elemeinek megtartásával különleges esetekben használható más stílusú (pl. barokk) vagy más pajzsú (pl. ovális) változatban, ezüsttel vagy arannyal damaszkolt mezővel, más elrendezésű pajzstartókkal is.

Kőszeg város
Kép: loksi67Panoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei