Kötcse község címere

Kötcse község címere álló, háromszögű pajzs, zöld mezejében aranyszegélyű szívpajzs, melyet két oldalról 1-1, a szegélyből növekvő fektetett ezüst hársfalevél kísér. A szívpajzs kék mezejében lebegő Luther-rózsa: zöld kelyhű, fehér, ötszirmú rózsa, közepén fekete latin kereszttel ékített vörös szívvel. A szívpajzs felett lebegő háromágú, nyitott, leveles korona arannyal. A szívpajzs alatt lebegő arany szőlőfürt két levéllel. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű, íves ezüstszalagon feketével nagybetűs felirat: KÖTCSE. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

Kötcse község
Kép: Klaudia VargaPanoramio

A címer motívumainak elemzése és értelmezése alapján, a szívpajzs közepén központi helyet elfoglaló Luther-rózsa közismerten az egész evangélikusság általános szimbóluma, itt a község túlsúlyban lévő evangélikus hitvallását jelzi. Ez a motívum a rózsa, a szív és a kereszt révén egy rendkívül összetett jelkép.

A pajzson lévő hársfalevél a németséget jelképezi. A hársfa - akárcsak a szlávoknál - szent fa a germán mitológiában. Az azonosság nem véletlen, hiszen a germán törzsek a mai Németország területén sok szláv törzset olvasztottak magukba. A szent fa hagyománya folyamatos napjainkig.

A pajzson megjelenő arany nemesi heraldikai korona utal a község XIX. századi viszonylag nagyszámú kis- és középnemesi lakosságára, mely meghatározó volt a település életének fejlődésére. A szőlőfürt a település jelentős szőlőtermesztésére, borászatára, a dél-balatoni borvidék bortermőhelyi besorolására utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei