Kunhegyes város címere

Kunhegyes címere aranyos szegélyű csücskös talpú pajzs, amely a pajzsderék és -talp találkozásában csúcsosított. A pajzs kék mezejében zöld hármas halmon vörössel fegyverzett ezüst kecskebak ágaskodik, lép és néz jobbra. A pajzson háromágú, két gyönggyel ékesített arany leveles korona helyezkedik el, abroncsán öt, leveleiben egy-egy rubinkővel. A korona felett ékítményként - a pajzsképet ismételve - növekvőben lévő, jobbra forduló vörössel fegyverzett ezüst kecskebak emelkedik ki. A foszlányok jobbról vörös és ezüst, balról kék és aranyszínűek.

Kunhegyes város
Kép: szürkePanoramio

A város címere beszélő címer (tessera loquens), arra az időre utal, amikor itt a tatárjárást követően juh- és kecsketenyésztésével foglalkozó kunok és jászok települtek le. Ekkor Kakat (Kokoth) névvel illetik, melyet 1299-ből okleveles adat is bizonyít. Bár filológus körökben óva intenek e név török v. iráni eredeztetésétől, és a szláv kakat (=kakas) szóból vezetik le azt, egy 1420-ból származó adat alapján, amely "Kokat, azaz más néven Hegyesegyház"-ról (Kokath alio nomine Hegeseghaz) beszél. Nem zárható ki, hogy ez esetben a jász-kun ko (vagy írásképben lehet Cho is) kicsinyítővel ellátott változatáról (halom) van szó, vagy a "por, homok" jelentésű qoq szóval való összetételéről (homokhegy), vagyis a jász-kun elnevezést később egyszerűen magyarra fordították. A település eredeti nevét már csupán a Kokot-ér őrizte meg.

Hatalmaskodás színtere 1299-ben, első birtokosa (Dózsa nádor) 1311-ből ismert, ezt követően épülhetett temploma (1325-ben már áll), a török időkben a szolnoki, majd a balaszentmiklósi nahije adózója, kuruc és labanc hadak dúlják. Református közössége 1766-ban emeli templomát, mezővárosi, majd rendezett tanácsú városi, végül városi rangra emelkedett. Ezt a feltörekvést szimbolizálja a fegyverzett, ágaskodó kecskebak (a terület egykor legexponáltabb tenyészállata). E jelkép szolgálja a szülőföldhöz kötődést, az egészséges lokálpatriotizmust és a város felvirágoztatására tett erőfeszítéseket.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei