Kunszentmárton város címere

A címer Kunszentmárton névadó szentjét ábrázoló, úgynevezett névcímer. Archaikus kivitelezésű pajzson kék színű háttérből kiemelkedve jeleníti meg az ezüstlovon ülő, lovagi páncélt viselő ifjú Szent Mártont, aki kardjával kettévágott vörös színű köpenyét megosztja a zöld mezőn ülő, kezét feléje nyújtó, ruhátlan koldussal.

Kunszentmárton város
Kép: gyula sapiPanoramio

A palást vörös színe a heraldika értelmezése szerint a vitézséget és bátorságot jelképezi. A címer képi megformálása a legnemesebb lovagi erényt: a gyengék és elesettek védelmét testesíti meg. Az arany-, ezüst-, kék és bíborszínű levelekkel dúsan övezett címerpajzsot ékkövekkel díszített ötágú aranykorona teszi teljessé, amely az egykori Nagykunság területére érvényes, úgynevezett "kollektív nemesség" kiváltságát jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei