Kutas község címere

Kutas község címere álló, csücskös talpú pajzs.

  • Kékkel és ezüsttel négyelt mezejének első, kék mezejében: lebegő, gombos szárú aranykehely, két oldalról egy-egy lebegő, ezüst hatágú csillagtól kísérve;
  • második, ezüstmezejében: zöld dombon álló, stilizált zöld tölgyfa;
  • harmadik, ezüstmezejében: lebegő leveles zöld szőlőfürt;
  • negyedik kék mezejében: lebegő, leveles arany búzakalász, melyet két oldalról egy-egy lebegő, csúcsával felfelé, élével befelé fordított ezüst kaszapenge kísér.

A címerpajzsot két oldalról egy-egy, alul szárán összefogott, arany makktermésű zöld tölgyfaága övezi. A címerpajzs felett lebegő, fecskefarok-végződésű, íves aranyszalagon feketével nagybetűs KUTAS felirat, előtte és utána 3-3 díszpont.

Kutas község
Kép: KutasPanoramio

A mezőgazdaságot a kalász, a kaszapenge és a szőlő jelképezi. A kehely a két csillaggal - már a régi pecséten is címertani jellegzetességű - változatlanul került a címerbe. A hatágú csillag a heraldikában, mint címertani alakzat, a szerencse és a dicsőség jelképe. A két pecséten is megjelenő motívum, a fa teljes alakjában, illetve levelekkel jelzetten szerepel. A címer fája tölgyfa, mivel a tölgy kapcsolódik a fák közül leginkább az európai népek természetvallásos mítoszaihoz és művelődéstörténetéhez. Így vált a tölgykoszorú is elterjedt jelképpé, s az ilyen koronaként adományozott polgári erényekért elnyerhető jelképként vonult be a heraldikai díszek sorába is. Ezért ugyanez a motívum övezi a pajzsot is, ezzel a pajzstartó szerepét tölti be.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei