Ladánybene község címere

Ladánybene község címere álló, csücskös talpú pajzs, amely vízszintesen három részre osztott.

  • A felső rész kék színű, melyben egy lovas vitéz található. A vitéz a lovon hátrafordult helyzetben ül, a nyilát megfeszítette, hátán tegez, benne három nyílvessző. A lovas vitéz sapkája, csizmája arany, ruházata köntösszerű és vörös. A tegez és a nyíl színe arany. A ló színe barna, a ló sörényének, farkának színe, valamint a lószerszám és a nyereg színe megegyezik a nyíl és a tegez színével. A középső mező három egyenlő dombszerű, zöld színű rajzolat, melynek középső részén van a futó ló négy lába.
  • Az alsó rész ezüstszínű, melyben alul, a jobb oldalon egy zöld levelű, kék termésű borókaág, bal oldalán egy aranyszínű búzaszál található. A borókaág és a búzaszál alsó végei keresztezik egymást.
  • A címer közepén a kettes és a hármas részben egy kisebb méretű, kék színű pajzs található. Ebben egy kardot tartó kar. A kar színe piros, a kard színe ezüst. A kar könyök része felett és alatt egy-egy a búzaszál színével megegyező virág található.

A címer felső részében lévő kék mező értékelhető az ég és a béke színeként egyaránt. Ebben a mezőben található egy lovas vitéz. A vitéz a honfoglaló magyarok jellegzetes harci tartásában ül a lovon. A lovas Bene vitézt ábrázolja, aki a 920-as években tulajdonosa lett annak a pusztának, amelynek egy részén a mai Ladánybene község létrejött.

Ladánybene község
Kép: Rigó PálPanoramio
  • A középső mezőben található három zöld domb, a település egy részére jellemző kiskunsági dombvidéket ábrázolja.
  • Az alsó mező kék színe érzékelteti az alföldi síkságot, egyben ábrázolja azt is, hogy a község területén valamikor jelentős természetes vízgyűjtő területek voltak (Madaras-tó, Széktó).
  • A címer középső részén található hagyományos alakú címerpajzs a jászsági címerek többjében megtalálható.
  • A címer alsó részének jobb oldalán lévő borókaág utal a község területén lévő erdőkre, valamint a település északi és nyugati sarkában található ősborókára, melynek egy része tájvédelmi terület.
  • A bal oldalon található gabonaszál a település mezőgazdasági jellegét szimbolizálja.

A község nevének első tagja, a Ladány szó arra utal, hogy az 1700-as évek közepén Bene-pusztát a jászok kapták meg birtokba, melyből a jelenlegi ladánybenei rész valószínűleg a jászladányiak tulajdonában volt.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei