Lapáncsa község címere

Lapáncsa község címere álló, háromszögű pajzs. Kék mezejében alul, vízszintes, ezüst hullámpólyából emelkedő arany vízimalomkerék, melyet a pajzsderékban, a jobb oldalon hatágú aranycsillag, a bal oldalon ezüst, álló, szív alakú hársfalevél kíséri. A hárslevél a német nemzetiség jelenlétét jelképezi, emléket állít egyúttal az egykoron otthonukból kitelepítetteknek is. A hárs az éleslátásnak és életerőnek is szimbóluma.

A pálmaág szintén kapcsolódik a valláshoz is, de győzelmi koszorúban is megjelenik. A kerék felett lebegő helyzetű, csúcsával felfelé állított ezüst ekevas előtt egymáson haránt irányban keresztbe tett két aranycsoroszlya.

A címerpajzsot két oldalról egy-egy szárukon alul keresztbe tett és aranyboglárral összefogott zöld pálmaág övezi. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves aranyszalagon, feketével, nagybetűs felirat: LAPÁNCSA. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Lapáncsa község
Kép: vgabiPanoramio

Az ezüst hullámpólya a Karasica-folyót jelképezi. A víznek nagy szerepe volt a faluban, negatív és pozitív értelemben egyaránt. A falut többször elöntötte, ugyanakkor malmokat hajtott. A kenyérkészítés útját jelképezik: fent a talajművelés eszközei, lent a malomkerék a kenyérlisztre utal. A hatágú aranycsillag többes jelentéssel bír: címertanban a szerencse és a dicsőség jelképe, egyházi jelképként pedig Szűz Máriát jelenti a kora középkor óta.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei