Bakonytamási község címere

Bakonytamási címere vágott és felül hasított, egyenesen álló a pajzs, első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott, a bal oldalon vörös mezőben hatküllős aranyozott lebegő kerék. Az alsó kék mezőben ezüstözött fészkében ülő kiterjesztett szárnyú pelikán három, ezüstös fiókáját saját vérével táplál.

Bakonytamási község
Kép: István BercsényiPanoramio

Az első, sávozott mező - mely egyezik államcímerünk jobb oldalával - jelzi, hogy a község régi magyar település, egyben az itt lakó emberek magyarságának és rendületlen hazaszeretetének a jelképe is.

Az aranyozott kerék a falu legrégebbi - egy 18. századi pecsétnyomóról ismert - szimbólumaként került a címerbe. A kerék - mint Árpád-kori motívum - a Káta nemzetség jelképe volt; a nemzetség és a település korai története közötti esetleges összefüggés még nem tisztázott. De a falu múltjának és egész történetének szimbóluma is lehet, mely - a kerékhez hasonlóan - a sok nehézség és akadály ellenére is mindig továbbhaladt.

Az alsó mezőben látható, fészkében ülő és saját vérével fiait tápláló pelikán az odaadás és az önfeláldozás jelképe: a falu lakossága számtalanszor adta bátorsága tanújelét a megszállókkal szemben. Másik jelentése az eredete: a címerkép, a községben a 18. századtól birtokos németújvári gróf Batthyány-család címerének egyik részlete. (A grófi család első, 1500-ban nyert címerében már szerepelt a fiait tápláló pelikán, melyet a későbbi rangemelések alkalmával is megtartottak.) Ezért a hagyományok őrzésének és ápolásának szimbóluma is a címerkép felvétele az új pajzsba, folyamatos kapcsolatot jelképez a község régi és újkori jelvényei között.

A község címere Mógor Tamás pápai heraldikus munkája, avatására 2003. május 25-én került sor.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei