Lasztonya község címere

Lasztonya község címere kékkel és zölddel pajzstalpon vágott háromszögű. Kék mezejében a pajzs cölöphelyén, a pajzstalp vágóvonalán arany harangtorony áll, tetején arany lóherevégű apostoli kereszttel. A pajzsfő elején arany újhold, a pajzsfő hátsó részén aranynap lebeg. Pajzstartók jobbról és balról egy-egy aranygriff. A pajzs felett aranybetűkkel a község neve: LASZTONYA olvasható.

Lasztonya község
Kép: Csaba DominaPanoramio

A jelenkori címer pajzsára Lasztonya nevezetességét, az 1700-as években épült harangtornyot helyezték, mely a vallás, a jövőbe vetett hit az összetartóerő szimbóluma. A pajzsfőben lebegő újhold és aranyló nap egyben utal a múltra, a jelenre, a megújulásra és a fejlődésre. A község címerpajzsának tartójaként - a falu volt birtokosának az Esterházy családnak a címerállata - az aranygriff került. A griff a sas és az oroszlán kombinációjából kialakult fantázialény, a sas égi és az oroszlán földi királyi hatalmát egyesíti. A keresztény hitvilágban Krisztus feltámadásának és mennybemenetelének jelképe, a mennyország kapujának őrzője.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei