Leányfalu nagyközség címere

Leányfalu község címere kerekített oldalú háromszög alakú pajzs, amelynek legalsó részén kék mezőben egymás fölött három stilizált ezüstszínű hullám található. A két felső hullám három-három hullámhegyből és két-két hullámvölgyből áll, a legalsó hullámsorozat két szélső tagja csak egy-egy fél hullámot rajzol ki. A hullámok fölött három zöld színű stilizált hegycsúcs van, amelynek középső tagján a címer tetejéig magasló nőalak látható.

A nőalak fejét szemből nézve kissé jobbra előre hajtja, arcával az e motívumot megfigyelő személy felé fordul. Fején ezüst virágkoszorú látható, kezében lantot tart. Jobbját végighúzza a lant húrjain. Ruhája archaizáló, antik stílusú, ezüstszínű, az alsó ruhadarabja földig ér. A nőalak hajának színe ezüst. A címerkép mellett jobbról is és balról is rendezetlenül elhelyezve négy-négy ezüstszínű virág látható. A pajzs felső része hullámos, mégpedig oly módon, mint egy stilizált kinyitott könyv.

Leányfalu nagyközség
Kép: Fűkő LászlóPanoramio

A hullámok a nagyközség életében meghatározó jelentőségő Dunát valamint hévíz forrásait szimbolizálják, a hegyek a települést övező táj jellegzetes arculatát. A nőalak mint múzsa a művészeteket és azok kiemelkedő értékeket teremtő művelőit, akik Leányfaluhoz kötődtek és a jövőben kötődni fognak. A címer egyben ún. „beszélő címer” is, figurája a falu nevének előtagjára utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei