Leányvár község címere

Leányvár község címere lekerekített, hegyes végű, háromszögű pajzsforma. A címerpajzs egy vágással (vízszintes osztás) két részre osztott felső címermezőből, és egy hasítással (függőleges osztás) két részre osztott alsó címermezőből áll.

  • A címerpajzs felső mezejében kék színű háttérben három aranyszínű, vörös-rubin és zöld-zafír ékkövekkel és gyöngyökkel díszített nyitott leveles korona, valamint a koronák által közrefogott vörös karzatú ezüst (fehér) színű bástya látható.
  • A pajzs alsó felének jobb kék mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott.
  • A bal oldali aranymezején középen egy heraldikai ötszirmú, vörös rózsa lebeg.

A címer tetején egy arany leveles korona lebeg, ékkövekkel és gyöngyökkel díszítve.

Leányvár község
Kép: csoildPanoramio

A címerpajzs jobb oldali (látványban bal oldali) alsó mezejében az Árpád-házi uralkodók vörössel és ezüsttel (fehérrel) hétszer vágott, vízszintes osztású családi címere látható, mely Árpád-házi Szent Erzsébet királyi származására és esztergomi gyermekkorára egyaránt emlékeztet. (Esztergom címerében is hangsúlyosan szerepel az Árpádok címerpajzsa, de megtalálható a szomszédos Kesztölc, Sárisáp és Epöl címerképei között is. Az említett települések mindegyike a királyi birtokhoz tartozott).

A címerpajzs bal oldali (látványban jobb oldal) alsó mezejében arany (sárga) színű háttérben öt vörös sziromzatú, öt zöld bimbóhéjazatú címertani (heraldikai) rózsa látható, mely a címerábrázolásokban Árpád-házi Szent Erzsébet legismertebb jelképe (attribútuma) a katolikus szentek közösségében.

A felső címermező Árpád-házi Szent Erzsébetet a címeres ábrázolásokban háromleveles aranykoronával és rózsákkal szokták megjeleníteni. A rózsák egyrészt utalnak a legendára, másrészt a vörös szirom Jézus Krisztus kiontott vérét és a kereszthalál során elszenvedett öt sebét jelképezi. Az öt, zöld színű bimbóhéjazat pedig a feltámadt Krisztusra utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei