Lébény város címere

Lébény város címere ívelt oldalú, hegyes talpú pajzs, kék mezőjében vörös színű, álló ekevas, benne arany görög kereszt. Az ekevas a település mezőgazdasági jellegére utal, az arany görögkereszt az apátsági templomot jelzi. Az ekevas jobb és bal oldalán egy-egy ezüstszínű, négylevelű vadrózsa helyezkedik el, ötágú szirommal és öt csészelevéllel, ez utal a Moson vármegyéhez való tartozásra.

A címerpajzs felett ötágú aranykorona helyezkedik el, amely a valahai királyi mezővárosi rangra utal. A címer a ,,Lébény” felirattal együtt is használható, ekkor a ,,Lébény” feliratnak a címerpajzs alatt aranyszínű, ívelt szalagon fekete betűkkel történő elhelyezésével használható.

Lébény város
Kép: Varga ZoltánPanoramio

A címer tervezés során Lébény mezővárosának az 1860-as évtizedben használt koronás pecsétje, és a XVIII. század végén használt, 1605-ös évszámot viselő pecsétnyomó a vadrózsákkal, a stilizált ekevassal, benne a görög kereszttel szolgáltak alapul.

Az ekevas a település mezőgazdasági jellegét, a kereszt az egykori bencés apátságot jelképezi. A két ezüst vadrózsa Moson vármegye címerére emlékeztet, az ötágú arany rangjelző korona pedig Lébény egykori mezővárosi jogállására utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei