Lesenceistvánd község címere

Lesenceistvánd címere háromszögű pajzs, borítók, díszek nélkül. Színei: kék, zöld, ezüst és arany, ill. fekete az egyes színek találkozásánál, illetve a pajzs szélein, a település nevében, amely a pajzs ívét követi. Alsó harmadában nem egyenes vonallal "vágott".

  • A pajzs talpán, az alsó harmadban zöld színű domb van, amelyet a fölötte lévő kék mezőtől a domb vonalát követő ezüstcsík zár le.
  • Az ezüstcsíkon, ezüstszínnel a kápolna stilizált képe látható kék mezőben. A kápolna mellett - jobb oldalon - aranyszínben három szelídgesztenye-levél egy levélnyélen és - bal oldalon - aranyszínű szőlőfürt.

A címerpajzs ívét követően a település neve van, fekete színben.

Lesenceistvánd község
Kép: LoloviviPanoramio

A címerpajzs formája, díszek nélkül a település honfoglalásig visszavezethető történetére utal, hisz az első címerpajzsok formája is hasonlóan egyszerű volt.

  • A domb jelzi a települést körül vevő dombos-lankás tájat, a zöld szín a megélhetést adó földet.
  • A domb ívét követő ezüstszalag (csík) a település egyik nevét adó Lesence-patakot szimbolizálja.
  • A kék az ég, a levegő színe, amely nélkül nincs élet.
  • A kápolna a település legjellegzetesebb épülete, és ezüst színével utal az itt élők istenhitére.
  • A szelídgesztenye-levél, a szőlőfürt azt a növényi kultúrát jelenti, amely lehetővé tette és teszi a jövőben is - többek között - az itt élők megmaradását ezen a településen.

Az aranyszín utal a nap melegére, mint az élet egyik forrására.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei