Létavértes város címere

Létavértes város címere álló, csücskös talpú, a pajzstalpban vörössel és kékkel vágott pajzs.

  • Felső (vörös) mezejében (homlokkal jobbra) arcos ezüst holdsarló lebeg, felette két hatágú aranycsillag között ezüstnyíl repül felfelé.
  • A pajzstalp kék mezejében ezüstcsoroszlya lebeg hegyével jobbra, élével felfelé.

A pajzs felső élén vörös bélésű, természetes szegélyű és rostázatú, ezüstsisak helyezkedik el, nyakában fekete szalagon vörös medállal. A sisakkorona ötágú (három levél között két gyöngy) rubinokkal és zafírokkal ékesített. A foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.

Létavértes város
Kép: Károly BágyokPanoramio

Ezt a címert a két település pecsétjeinek közös pajzsba foglalásával hívták életre.

A vörös mezőben megjelenített szimbólumok Nagyléta valószínűleg 1609-ben elnyert pecsétjének fejlődésével alakultak ki. Nagyléta falu a pecsétjét feltehetőleg hajdú kiváltságával együtt nyerte el. A félhold a török és a (török vazallus) erdélyi végvidék közelségét, a csillag pedig a helybeliek felemelkedését (vagy talán a kereskedő és vámhely mivoltát) jelzi. Az ég felé tartó nyíl talán templomának újjáépítésekor (1790-ben fejezték be), mintegy az üdvösség elnyerésének szándékát célozva, került a címerképbe. A vörös mező is jól illik hozzá, mivel a település neve vagy leto (kánikulai verőfényt idéző) 'nyár' szóból, vagy a Luta ('vad, bősz, könyörtelen') személynévből eredeztethető. A csoroszlya a község mezőgazdasági jellegét hangsúlyozza, amelyhez a kék szín jól illik, ugyanis a település nevének jelentése "pajzskészítő" vagy "pajzshordozó" lehetett.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei