Lippó község címere

Lippó község címere a címertanban jól ismert tárcsapajzs kissé modernizált változata. Körülötte felülről indul, két oldalt lefelé halad a címertakaró. Jobb oldalon aranyszínű, bal oldalon sötétkék. A címertakaró mintázata fekete vonalakkal kiemelt.

A bal oldali és a jobb oldali címertakaró találkozásánál, a címertakaró felett aranyszínű, drágakövekkel díszített királyi korona jelképezi, hogy Lippó már az Árpád-ház idején létező település volt.

A címerpajzs alsó részének közepéből két szélén hajtogatott aranyszínű címerszalag indul ki, szélei fekete vonalakkal kiemeltek. A címerszalag közepén fekete nagybetűkkel írt a település neve: LIPPÓ. A bal oldalon az 1241-es évszám jelzi, hogy a település ekkor már biztosan létezett. A jobb oldalra az 1274-es évszám került, a települést ekkor említették először az írott források.

A tárcsapajzs a vágott pajzs és a hasított pajzs kombinációja. A pecsétmező felső, vágott része világoskék színű, benne három nyolcágú sárga színű csillag, amelyek sárga vízszintes vonallal vannak összekötve.

Lippó község
Kép: Szklenár JánosPanoramio

A csillagok a településen együtt élő nemzetiséget, a magyart, a németet és a szerbet jelképezik. A pajzsmező alsó, vágott része sötétzöld színű, a területet jelképezi, a földet, a mezőgazdasági termelést. A pajzsmező közepe hasított, mindkét oldalának színe piros.

  • Jobb oldalon háromszálú búzakéve, mellette zöld levelű, bordó termésű szőlőfürt mutatja, hogy Lippóra mindig jellemző volt a mezőgazdaság. A búza a család kenyerét, a reménységet is jelenti. A búzakéve felett szintén a helyi földművelésre utaló ezüst színű lebegő ekevas címertanban stilizált változata. Az ekevas felett három, sárga színű rózsa. A rózsa a falu 1816-os pecsétjében látható.
  • A pecsétmező bal oldalán a harc, a vitézség jelképei, a szürke színű bástya, amelynek tetején zöld vitézi ruhában, piros sapkában nemesi vitéz áll, bal kezében ezüstszínű kard, jobb kezében kék-sárga színű zászló. A magyar középkorra jellemző volt, hogy a nemes a vérével, a harctéren adózott, saját költségén csapatot állított, maga is harcolt saját zászlója alatt. A motívum a nemesi rangú, vitéz Lippói családra utal. Bástya és vitéz felett vallási jelképek. Bal oldalt a római katolikusokra jellemző, egyszerű stilizált kereszt utal a településen élő római katolikusokra, mellette a községben élő szerbekre utaló görögkeleti, másképpen pravoszláv vallásra jellemző kereszt.

Az interneten elterjedt helytelen címerábrázolással ellentétben Lippó címerén a bal oldali és a jobb oldali címertakaró találkozásánál, a címertakaró felett aranyszínű, drágakövekkel díszített királyi korona látható, továbbá a pecsétmező felső, vágott része világoskék színű, és a három nyolcágú sárga színű csillag össze van kötve.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei