Lókút község címere

Lókút község címere álló, kerek talpú, kék és ezüstmezejű, ezüsttel és feketével szegélyezett pajzs. A címer közepén egy zöld színű bükkfa áll. A fa alatt ezüstszínű fejsze és fűrész, míg alul stilizált kövek láthatóak. A címert ezüstszínű ferde pólyák vágják el. A felső kék mezőben ezüstkereszt látható. A pajzs alatt LÓKÚT alatta ROSSBRUNN felirat olvasható.

Lókút község
Kép: V-LippPanoramio

Lókút községet körülvevő erdők és azoknak is az egyik legcsodálatosabb fajtája a bükkös, a "Természet Katedrálisa". Így került a lókúti címer középpontjába a bükkfa, nemcsak mint a környező bükkfaerdők egy elegáns példánya, hanem egyáltalán az erdő, a fa, a falut és az azt körülvevő tájat szimbolizáló motívum. A heraldikai hagyományoknak megfelelő pajzs alakú ormát a fenti részben némileg megbontja három egymásra tornyosuló domborulat, amely a bükkfa koronája felett a Bakony szelíd dombjait szimbolizálja.

A legfelső mezőben kék alapon ezüstkereszt, az 1758-ban alapított "Pápistákkal" betelepített és a mai Lókút lakosságának kereszténységét szimbolizálja.

Az itt élő emberek természetes, valamint egzisztenciális kötődését a tájhoz, a fához és a lapos lókúti kőhöz szimbolizálja a címer többi eleméhez vizuálisan hozzáillesztett fejsze, fűrész és kő stilizáció.

Az egész címer felületét átszelő ferde vonalú mező a lókúti talaj izgalmas lejtőit és emelkedőit sugallják. A csodálatos zöld környezet és a még mindig különösen tiszta levegőnek köszönhető, olykor megdöbbentően kék ég inspirálta a címer túlnyomórészt zöld tónusát és a felső részben megjelenő kéket, melyekhez a heraldikai színskálából még az ezüst, mint alaptónus és kontúrszerepet játszik a fekete.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei