Lónya község címere

Lónya község címerének hátterét egy álló, kék vitézi vért képezi. Talpazatán, zöld mezőn, két aranyoroszlán áll szemközt egymással.

  • A bal felőli oroszlán maga felett egy aranymarkolatú kardot villogtat, szemléltetvén a család nemesi lelkületét.
  • A jobb felőli pedig egy tövön lévő természetes makkot tart jobb markában.

A vért felső szélén grófi korona utal a család grófi címére, melyet első Ferencz József adományozott Lónyay Menyhért részére. A grófi korona alatt egy lovagsisak nyugszik, amely kapcsolatot képez a vitézi vért talpazatán látható páncélos kézzel, mely maga felett aranymarkolatú, meztelen szablyát tart.

A címert kívülről egy arany-vörös szalag keretezi. Ezen jelképek tükrözik a Lónyai család kitűnő tetteit, tántorítatlan hűségét az ország, a haza iránt, kiknek nyomdokaiba Lónya település polgárai méltán léphetnek.

Lónya község
Kép: A. Zoltán Sárdi ('SAZ BP')Panoramio

A Csák nemzetség ősi jelvénye egy ágaskodó oroszlán volt. Mikor IV. László király egyik oklevelében a Csák nemzetségbeli Pétert a bolgárok elleni háborúban tanúsított vitézségéért megdicsérte, úgy nyilatkozott, hogy halálmegvetéssel küzdött a bolgárok ellen, mint hatalmas oroszlán, melynek jelvényét zászlóján viselte.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei