Lovasberény község címere

Lovasberény község címere vörös színű, álló pajzs. A pajzsot jobb oldalt egy ezüst női alak, bal oldalt egy ezüstfarkas tartja. A nő alak kezében egy egy aranymarkolatú ezüst kard van, hegyével lefelé és egy aranymérleg. A farkas bal mancsával aranygombos ezüstrúdon vörös fecskefarok-végződésű zászlót tart, amin ezüst félhold és egy hatágú ezüstcsillag lebeg. A címertartók ezüstszalagon állnak, amin jobb oldalt 1765, bal oldalt 1995 évszámok olvashatók.

A pajzson egy ezüst falkorona nyugszik. A pajzsmező felső részén egy kék pólya van, amiben három tölgyfaág látható aranymakkal, minegyiken két-két levél. A vörös mezőben egy fehér lovon vágtató kék ruhás férfi alak, bal kezében egy ezüstpajzs, rajta vörös kettős kereszt. A jobb kezében ezüstdárda kék zászlóval.

Lovasberény község
Kép: - - - M.Balázs - - -Panoramio

Lovasberény címere úgynevezett beszélő címer, mert elbeszéli történetét. Az 1765-ben kelt rendeletében Mária Terézia mezővárosi rangot adományozott a településnek.

  • Az oromdíszként szolgáló falkorona a település egykori mezővárosi rangját jelképezi.
  • Lovasberény címerének kiegészítő alakjai: Justicia és egy ezüstfarkas, melyek nem csupán díszítő elemek, hanem Lovasberény történelméhez kapcsolódó hiteles történelmi motívumok. Az országban is egyedülálló Justicia pecséten való ábrázolása. Valószínűleg Lovasberény egykori földesurára, gróf Cziráky Antal országbíróra utaló szimbólum. Az ezüstfarkas, amely szintén a család címeréből származik, a Cziráky családra utaló motívum.
  • A kettős kereszt a királyi lovasokra utaló motívum.
  • A pajzsfőn látható három tölgyfaág jelentése szimbolikus. Itt e három tölgyfaág Lovasberény történelmében három dicső eseménynek állít emléket.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei