Lövő község címere

Lövő község címere barokk díszítésű kerek talpú pajzs, kék mezejében ezüstfodros, kék vízből kinövő, jobbra néző - női felsőtestű, alul zöld törzsű, pikkelyes, halfarokban végződő – íjazó sellő.

Lövő község
Kép: Veér LajosPanoramio

A Lövő község címerében látható nyilazó sellő alak jól jelzi, hogy a terület mindig is a határvédő harcok színhelye volt. A történetírók által felkutatott adatok alátámasztják azt, hogy a honfoglaló magyarság az itt élő avarsággal együtt nyilas határőröket telepített a község területére. A nyugati gyepük fő ellensége a németség volt, amelynek elterjedése is itt érte el keleti végét.

A nyilazó sellő több mint háromszáz éven keresztül, a tatárjárásig jól jellemezte a településen élők fő foglalkozását - a határőrizetet. Ebben a korban a napi megélhetést az állattenyésztés és a kezdetleges földművelés jelentette, amit azért végezhettek szabadon, mivel kiváltságokban részesültek a katonáskodás fejében. Az íj volt a kor egyik elterjedt fegyvere, amelynek alkalmazásában főként a keletről jött népek hoztak új technikákat - íjazó könnyűlovasság -, amellyel a jól szervezett római hadrendet is meg lehetett bontani.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei