Madocsa község címere

Madocsa község címere álló reneszánsz tárcsapajzs kék mezejét ezüstpólya osztja.

  • A felső kék mezőben stilizált román kori templom áll szembenézetben. Két zömök tornyán négy-négy veres ablak látszik, a toronysisakok szintén vörösek, felettük egy-egy nyolcágú ezüstcsillaggal. A tornyok között ezüst timpanon, alatta többszörösen ívelt kapuboltozatban kétszárnyú vörös kapu helyezkedik el.
  • Az alsó kék mezőben vörös tetőzetű ezüstös felépítményű hajómalom horgonyoz balra, fedélzete vörös, a hajótestek feketék, közöttük a malomkerék szintén fekete, ezüstlapátokkal. A malom alatt aranyviza úszik jobb felé. Az ezüstpólyát a hajómalom rajzának felső harmada részben takarja.

A pajzs felső élén vörössel bélelt rostélyos természetes színű sisak fordul szembe, nyakában aranyszalagon aranymedállal. A sisakon ötágú, nyitott, arany leveles korona van: a három levélben egy-egy zafír, a köztes ágakon egy-egy gyöngy ragyog, az abroncsot rubinok és zafírok ékítik. A foszlányok, jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Madocsa község
Kép: kiscsillagPanoramio

Madocsa jelképe a beszélő címerek (tesserae loquentes) közé sorolható.

  • Az alsó kék mezőben úszó viza az ugyancsak ezeréves halászatra utal. A Madocsa kikötőben (in portu Madosa) adományozott szabad halászat (libera piscatio) elsősorban viza halászatot (piscationem usonum) jelentett. Fontosságát mutatja, hogy pl. a helyi apát és a veszprémvölgyi apácák 33 évig (1400-1433) pereskedtek egy halászóhely miatt. A hajómalom stilizált képe nemcsak azt idézi fel, hogy a múlt században számos ilyen üzem működött a helyi Duna-szakaszon, hanem az ősidők óta itt található révre, átkelőhelyre is utal. Átvitten pedig a malmokat ellátó mezőgazdasági termelésre és a hajóvontatókra és arra a sok jó helyi termelésű borra, amelyet a hajtók és a hajósgazdák Madocsa csárdáiban elfogyasztottak. Hajdan az embereket itt még utolsó útjukra is csónakon vitték.
  • Az ezüstpólya az utakra céloz: a hajdan fontos vízi út, kikötő a rév és az ide vezető utak, az alkalmi repülőtér mind ezt jelzi.
  • A sisak az egykori harcokat idézi fel, a Széles-völgy partján egykor állt várat, a vitézi küzdelmeket, emlékeztet a két nagy világégés helyi áldozataira és hősi halottaira. A korona a helyi önkormányzatiság szimbóluma.
  • A foszlányok kékje az élénk vízi életet hangsúlyozza, az üdülés, horgászás, fürdőzés, vadevezés lehetőségét, az ezüst a helyi hagyományokat (néptánc, szüreti bál stb.) jelzi. A vörös és az arany pedig a madocsai borkultúra jellemzői.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei