Magyarbánhegyes község címere

Magyarbánhegyes címere felső szélén vízszintes, alul csúcsosan végződő címerpajzs, amelyre felül egy lovagi sisak támaszkodik, nyakában nyaklánccal, amelyen medalion függ. A sisak ötágú királyi koronában végződik, amelynek középső ágán egy holló áll, csőrében piros köves gyűrűvel, farkával a korona ötödik ágára támaszkodva. A korona alól, a sisak két oldalán stilizált tölgylevelek fogják közre szimmetrikusan a sisakot és a címerpajzsot. A címerpajzsban középen három stilizált dohánylevél, amely kis szárával a címerpajzs csúcsa felé mutat, két oldalt egy-egy dohányfűző tű fogja közre.

A címerpajzs jobb, felső sarkában egy mosolygó nap, bal felső sarkában egy mosolygó holdsarló képe. A címer színei: a címerpajzs kék felületen, óarany dohánylevél, nap és hold. A nap felőli tölgylevél kék és óarany, a hold felőli tölgylevél piros és óarany. A sisak ezüst, piros sisakrostéllyal, a medalion és a korona óarany, a korona két ágát fekete, három ágát piros ékkövek díszítik. Ugyancsak piros ékkő díszíti a holló szájában tartott gyűrűt is, a holló és a kontúrok feketék.

Magyarbánhegyes község
Kép: zoleee0416Panoramio

Magyarbánhegyes község címerében szereplő hold a török hódoltság idejét eleveníti meg. Buda eleste után, 1542-ben Bánhegyest Erdélyhez kapcsolták, miután a török szultán ezt a területet Szapolyai János özvegyének, Izabella királynénak adta. 1566-ban török uralom alá került a település, és 1596-ban az egész falu a török pusztítás áldozata lett. A címerünkben található dohánylevél azokat az időket idézi, amikor ezek a magyarok dohánytermesztésből talpon szerettek volna maradni, megvásárolt földjeiket örökáron kellett a dohánytermesztésből megfizetniük.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei