Magyardombegyház község címere

Magyardombegyház község címere csücskös talpú, oldalt karcsúsított pajzs. Színei a magyar zászló színeivel megegyező piros, fehér, zöld színeket tartalmazza. A pajzs alját egy vágott farkú félkör alakú szalag zárja a település nevével.

  • A pajzs alsó harmadában domborodó zöld mező a Magyardombegyház nevében is szereplő „domb” szót adja vissza.
  • A zöld dombon egy templom áll, a település templomának stilizált mása, egyúttal az „egyház” szó megfelelője.
  • A pajzs uralkodó szimbóluma egy búzakalászt tartó páncélos kar, ami a Bíró család címeréből átvett örökség. (A község földjei annak idején a nemesi Bíró család tulajdonában voltak.) A kar védőn átkarolja a templomot, ezáltal az egész települést. A kézben tartott kalász a község mezőgazdasági jellegére, a munkára és megélhetésre enged asszociálni. Ezt domborítják ki a csücsökben lévő dohánylevelek is, mivel az első telepesek meghatározó tevékenysége a dohánytermesztés volt.
  • Az aranykoronán található „isten báránya” a krisztusi keresztes zászlóval, az államalapítás jelképe, mely egyben a község keresztény vallására is utal. A korona a település egykori kincstári jellegét is szimbolizálja.
  • A címeren két oldalt lefutó növény az életfa jelképe.
Magyardombegyház község
Kép: posttagPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei