Magyaregregy község címere

Magyaregregy község címere álló, csücskös talpú, keskeny aranykereszttel négyelt pajzs.

  • Első mezejében: zöldben lebegő helyzetű, jobb haránt elhelyezett arany égerfaág hét levéllel.
  • Második (kék) mezejében zöld hármas halom, a középső, magasabb halomból fakadó ezüst forrásvízzel. A hármas halom felett lebegőhelyzetű „ÁMR” Szűz Mária monogram arannyal.
  • A harmadik (kék) mezőben pártázott ezüst várfal nyitott kapuval.
  • A negyedik (zöld) mezőben lebegő helyzetű arany napraforgóvirág.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével a nagybetűs felirat: MAGYAREGREGY. A településnév előtt és után egy–egy díszpont.

Magyaregregy község
Kép: gergely_janosPanoramio

Magyaregregy neve az „éger” szóból származik, annak „gy” melléknévképzős változata. (A régies „egregy” a mai égeres melléknévnek felel meg.) Valóban, a falut átszelő Völgységi-patak mentén végig vadon növő égerfák vannak. A jobb oldali alsó kép a település fő turisztikai vonzerejét: a Máré-várat jelzi. A bal oldali felső kép az országosan ismert Mária-kegyhely ún. Szent-kútját jelképezi. A negyedik ábra egy napraforgó, azért került a címerre, mert történelmi kutatások szerint az első ismert magyaregregyi postai pecséten napraforgó szerepelt. A címer színei: zöld, arany, ezüst, kék, harmonikusan illeszkednek egymáshoz.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei