Magyargencs község címere

Magyargencs község címere ezüst (fehér) hullámos pólyával pajzsderékon osztott, ívelt élű csücskös talpú tárcsapajzs.

  • Felső vörös mezejében lebegő arany (sárga) babérkoszorú, benne hegyével balra, élével felfelé álló ezüst (fehér) huszárkard, fölöttük hét ötágú arany (sárga) csillag.
  • A pajzs alsó zöld mezejében három arany (sárga) leveles búzakalász lebeg.
  • A pajzs élén, zöld sisaktekercsen nyitott ékköves arany (sárga) lombkorona nyugszik.
  • A pajzsot zöld tölgyfaágak övezik három-három arany (sárga) makkal, alul a község neve keretezett zöld betűkkel.
Magyargencs község
Kép: ZajzaPanoramio

Az ezüst hullámpólya a Marcal-folyót jeleníti meg. A kard és az aranykoszorú a település két 48-as hősi halottjának állít emléket. Az 1848-as jelkép, a honvéd csákón lévő címeren volt látható, amelyet a koronába tettek. A hét aranycsillag arra utal, hogy egykor a településen hét nemesi kastély létezett: Károlyi, Radó, Hátzky, Gömbös, Hertelendy, Kisfaludy, Széll családoké. A három búzakalász a község alapvető-egykori és mai-főfoglalkozását, a mezőgazdasági tevékenységet szimbolizálja. A sisaktekercs és a nemesi korona a hajdani nemességre emlékeztet, itt csupán díszítő jellegű motívum. A pajzs köré helyezett zöld tölgyfaágak a környező erdőségek jelképei.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei