Magyarkeresztúr község címere

Magyarkeresztúr község címer álló, négyelt, szívcímeres csücskös pajzs.

  • Zölddel és vörössel hasított mezejében felezett lóhere végződésű latin aranykereszt, valamint felezett ezüst Luther-rózsa zöld sziromlevelekkel, vörös szívvel, benne fekete latin kereszttel.
  • Második (vörös) mezejében nyitott aranykoronán könyöklő, jobbra fordult, behajlított ezüstpáncélos, kardos kar.
  • Harmadik (vörös) mezejében művészpaletta kék, fekete, vörös, zöld és sárga festékfoltokkal, jobb haránt irányban álló két arany végű festőecsettel.
  • Negyedik (vörös) mezejében egymásba kapcsolódó két aranypiktogram: a bal haránt irányú, nyílvégződésű a hím, a lefelé mutató, keresztben végződő a női ivart szimbolizálja.
  • A fekete szívpajzsban élével balra fordult arany ekevas áll hegyével felfelé, egy-egy aranycsillag kíséretében.
  • A pajzs fölött a település neve zöld színű betűkkel: "MAGYARKERESZTÚR".
Magyarkeresztúr község
Kép: Attila KissPanoramio

A kereszt a katolikus, a Luther-rózsa az evangélikus vallású lakosságot jelképezi. A koronán nyugvó páncélos kardos kar, a tótkeresztúri nemes község pecsétképe 1872-ből. A paletta és az ecsetek Baditz Ottóra, a település neves festőművészére emlékeztetnek. A piktogramok az első mesterséges megtermékenyítő állomás létrejöttére és eredményes kutatásaira utalnak. A szívcímerben-, amely a címer legrangosabb eleme- Tóthkeresztúr jobbágyközség 1772-ben használt legrégibb pecsétjének ábrája látható.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei