Balástya község címere

Balástya címere a heraldikai szabályokat némileg szabadon értelmezi. Ez a címer kékkel és vörössel hasított csücskös talpú barokk pajzs keskeny aranyrámában.

  • A jobb oldali kék mezejében két jobb haránt ezüstpólya fut,
  • a bal oldali vörös mezőben pedig a pajzsfő és a pajzsderék magasságában ötszirmú, álló, kétlevelű, vágott, ezüst heraldikai rózsaszál van; a pajzstalp szintjén csumájával balra forduló ezüstpaprika lebeg.

A felső pajzs élen vörös-fekete bélésű pántos ezüst tornasisak fordul jobbra, gallérrészén fekete, liliomos végű kereszt rajzolatával. A sisakon, gazdagon díszített, leveles koronából kiterjesztett szárnyú jobbra néző vörös turul növekszik. Akantuszlevelet mintázó foszlányai jobbról vörös és arany, balról kék és arany.

Balástya község
Kép: EloizPanoramio

A címerkép jobb oldala azt fejezi ki, hogy Szeged város birtokolta hajdan, Felsőközpont néven. A bal oldali vörös mezőnek a rózsája, illetve lebegő paprikája pedig a két alaptermékre: a virágtermesztésre és a paprikatermesztésre utal.

A sisakon megjelenő kereszt a nép vallásosságát szimbolizálja. A koronából növekvő turul pedig egyrészt a magyar mivoltot fémjelzi, másrészt a sík terület hajdani szabadságát, nagyállattartását mutatja. A korona az önkormányzatiság jelképe, a sisak pedig a település hajdani hősi halottainak állít emléket. A foszlányok a virágzó gazdaságra utalnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei