Magyarsarlós község címere

Magyarsarlós község címere a tárcsapajzs modernizált változata. Körülötte a címerpajzs tetejéről induló címertakaró látható. Bal oldalon arany színű, jobb oldalon zöld színű. A címertakaró kiinduló pontjánál, középen, a takaróra arany színű korona került, a település Árpádkori keletkezésére utalva. A tárcsapajzs aljának közepéből széleinél megtört arany színű címerszalag, szinte korrelál a bal oldali címertakaróval, amelyben fekete betűkkel a település neve olvasható. Mellette a 1018-as évszám olvasható, mégpedig megosztva, a település nevétől balra 10, jobbra 18, amikor a falut először említették az írásos emlékek.

  • A címerpajzs egyszerre hasított és vágott. A vágás a pajzs felső harmadában látható. Az így kialakított pajzsmező világoskék színű, benne három, háromszög alakban elkülönített, de sárga vonallal összekötött csillag, amely a településen az évszázadok folyamán élt és ma is itt élő nemzetiségek, a magyarok, a délszlávok és a németek békés együttélését jelképezi. A három csillag egyben visszautal az 1720-as években alkotott községi pecsét három csillagára is.
  • A vágás alsó harmada zöld színű, színe korrelál a jobb oldali címertakaróval, jelképezve a földet, a termőföldön megtermelt növényeket, a növényi kultúrák gazdagságát, az itt élők szorgalmát. A vágás vonalvezetése Magyarsarlós dombos földrajzi viszonyait jelzi, középen egy távolabb látható dombbal. A pajzsmező közepén kék színű patak folyik, amely a falun keresztül folyó Nagykozári-patakot mutatja. A pajzsmező hasítása két részre osztja a címert.
  • A bal oldali mező alapszíne piros. Benne alul három szálból álló, sárga színű, összekötött búzakéve, mellette zöld termésű és zöld levelű szőlő. Mindkettő a reménységet, a mindennapi kenyeret, a munkába vetett hitet jelképezi. A búzakéve felett arany színű lebegő ekevas, a címertanban stilizált változatban, mint az 1720-as években tervezett pecséten és mellette arany színű lebegő sarló, amely a falu eredeti foglalkozására, a sarlókészítésre utal.
  • A jobb oldali pajzsmenő kék színű. Benne arany színű templomtorony, ill. kereszt, amely az itt élők vallására utal. A pajzsmező tetején a látóhatárból előbukkanó sárga színű, sugárzó, felkelő nap, amely a reménységet, a föld termékenységét, a napsugár érlelő erejét szimbolizálja.
Magyarsarlós község
Kép: morzsiPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei