Balatonakali község címere

Balatonakali címere barokkos arányokat tükröztető, felső élén domború háromszög a pajzs. A kék pajzsmezőt felül szabálytalanul hullámos, alul domború ívű zöld pólya osztja. A pajzsfő jobb oldalán két zöld levéllel, aranyló szőlőfürt lebeg.

A pólya alsó negyede ezüst terméskő fallal díszített, amely a cölöp helyén, s attól kissé balra két (a felső és az alsó kék mezőkbe is lenyúló) ezüsttemplomot fog közre. A jobb oldali (részben takarásban lévő) templom ezüsttel fedett tornyán, aranygömbön aranykereszt látszik, a bal oldali templom vörös toronysisakján ugyancsak aranygömbön, aranykereszt van. Az alsó kék mezőben természetes rajzolatát zölddel és arannyal mintázó sügér úszik jobbra.

Balatonakali község
Kép: Vincze ZoliPanoramio

Balatonakali címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) közé sorolható. A sügér (dörgicse) emlékeztet a XI. századi első birtokosára, akinek e név személyneve lehetett, és családjára, melynek birtokosztozkodása révén jött létre Akali. A pajzstalp kékje a Balatont, s a település jelentős üdülőhely jellegét idézi.

A két templom a község ma legjellegzetesebb építményei, a terület egykori egyházi birtok (hajdan a székesfehérvári őrkanonokok, a XVIII. század elejétől a piarista rend birtokolta) s korai templomos hely (Boldogasszony tiszteletére emelt egyházát már a XIV. században említik) voltára utal, ugyanakkor a lakosság eleven hitéletét is demonstrálja.

A terméskő kerítés a település jellegzetes építkezési módját szemlélteti. A szabálytalan zöld pólya a termőföld gazdagságát idézi: megtermett itt a gabona, a gyümölcs, legközismertebb terméke mégis a kiváló zamatú fehérbort adó szőlő, melyet a címerfő jobb oldalán lebegő fürt jelenít meg.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei