Máriakéménd község címere

Máriakéménd címere álló, csücskös talpú pajzs.

  • Kék mezejében jobbra fordult, lován vágtató, páncélba öltözött lovag ezüsttel, felemelt jobbjában kivont kardot tart. A pajzs két felső sarkában állított, élével jobbra fordított ezüst ekevas és csoroszlya lebeg.
  • A sisak féljobbra fordított, arannyal ékített és vörössel bélelt pántos ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített arany heraldikai koronával. A sisakdísz nyitott sasszárny között növekvő, karózott szőlőtő arannyal, három levéllel és két fürttel. A jobb oldali, vörös szárnyon arany heraldikai liliom, a bal oldali kék szárnyon arany Szűz Mária-monogram.
  • A takarók: jobbról kék-arany, balról vörös-arany színűek.

A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves aranyszalagon feketével nagybetűs MÁRIAKÉMÉND felirat látható. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Máriakéménd község
Kép: kun a hunPanoramio

Máriakéménd címerében a hagyományőrzés szép példáját mutatja a régi pecsétképet idéző pajzsbeli ábrázolás érintetlensége. A címerbe emelendő motívumok, a szőlő és Szűz Mária-monogram a sisakdíszben kaphatnak helyet. A szárnyra került heraldikai liliom nem csupán az Óváryak címermotívumát, hanem címerüknek színét is idézi: vörösben arany liliom. A sisakdísz központi helyére került a nagy hagyományokkal bíró szőlőtermesztésre utaló szőlőtőke, mely elsődleges jelentésén túl rejtett szimbólumértéket is képvisel: egyházi ikonográfiai jelképként Szűz Máriát és Krisztust is megszemélyesíti.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei